Αναφορά στούς ήρωες

 

 

                 Όπως και όλη η Ελλάδα έτσι και το χωριό μας αντιμετώπισε δύσκολες πολεμικές καταστάσεις κατά καιρούς. Στούς Βαλκανικούς πολέμους πήραν μέρος πολλοί συγχωριανοί μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες με θητεία έως και επτά ετών με επιδημίες και θανατηφόρα γρίπη. Στήν Μικρασιατική εκστρατεία , τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο το χωριό μας είχε το τίμημά του.

                    Στούς Βαλκανικούς πολέμους και στα βουνά της Θεσσαλίας και του Δομοκού πολέμησαν νέοι του χωριού μας. Αργότερα και κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής επανάστασης το 1917 βρέθηκε στη Ρωσία κληρωτός ο Αθανάσιος Σαραμαντής. Βρήκε τραγικό θάνατο, σύμφωνα με μαρτυρίες, από Μπολσεβίκους με τσεκούρι. Στήν εκσρτατεία της  Μικράς Ασίας πήραν μέρος ο Παναγιώτης, ο Ελισαίος, ο Σωτήριος Βερβενιώτης και άλλοι. Στά βάθη της Ανατολής με πείνα και δίψα και στο τέλος χωρίς εφόδια πολέμησαν ηρωικά. Μάλιστα ο Παναγιώτης Ι. Βερβενιώτης τραυματίστηκε στο πόδι. Αργότερα και κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στά βουνά της Αλβανίας θυσιάστηκε γιά την πατρίδα ο τραυματιοφορέας Αναστάσιος Κ. Κούστας, κατά την διάρκεια βομβαρδισμού.

                     Μαύρη και θλιβερή σελίδα στην ιστορία του χωριού ο αδελφοκτόνος και σκληρός εμφύλιος πόλεμος. Νέοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα.

                        Ας θυμηθούμε όσους θυσιάστηκαν για την Πατρίδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ας ευχηθούμε οι νεότερες γενιές να ζήσουν με ειρήνη.-

 

    Δείτε         Οπόλεμος