Δείτε παλιές συνταγές

 

 

                                      Στο φούρνο και στον τέντζερη

 

1.  Το ψωμί. Η φράση ' πάμε να φάμε ψωμί ' μας ακολουθεί και σήμερα. Ήταν η κύρια τροφή και πολλές φορές και μοναδική. Το αμπάρι κάθε νοικοκυριού ήταν γεμάτο για όλο το χρόνο. Από εκεί τσουβάλι - τσουβάλι το κουβαλούσαν τα πρώτα χρόνια με τα ζωντανά  στό νερόμυλο και στη συνέχεια στούς πιό σύγχρονους μύλους. Το αλέύρι το αποθήκευαν και τα πίτουρα ήσαν για τις κότες. Οι γυναίκες ζύμωναν απο το βράδυ. Κοσκίνιζαν το αλεύρι στο σκαφίδι, που ήταν κορμός δένδρου πελεκημένος σε σχήμα σκάφης, συμπλήρωναν νερό και προζύμι και το ζύμωναν. Το τοποθετούσαν μετά στην πινακωτή για να φουσκώσει. Το επόμενο πρωϊνό ήταν έτοιμο γιά το φούρνο. Τα καρβέλια, συνήθως πέντε, τοποθετούνταν ψηλά όρθια σε ξύλινη τάβλα και θα περνούσε η οικογένεια όλη την εβδομάδα. Και επειδή το άναμα του φούρνου όλοι το περίμεναν οι νοικοκυρές έφτιαχναν τις λαγάνες. Μικρά ψωμιά που ψήνονταν πιό γρήγορα και τρώγονταν ζεστά με ελιές, τυρί ή ό.τι άλλο υπήρχε Σταματάμε κάπου εδώ γιατί με όλα αυτά έρχεται στη μύτη μας η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού.

 

2.  Το πουπέκι. Σιγόβραζε στη φωτιά, λάδι, αλεύρι, αυγά και λάδι. Όταν πιά γινόταν χυλός το έριχναν στο ταψί για ψήσιμο στο φούρνο. Σερβιρίζονταν σε μερίδες.

 

3.  Τα λαζάνια. Είδος αυτοκατασκεύαστου ζυμαρικού. Αφού ζύμωναν αλεύρι το έκοβαν κομμάτια το έτριβαν στο τραπέζι και γινόταν στενόμακρο σαν χοντρό μακαρόνι. ΄Εβραζε με νερό και σερβιριζόταν με τυρί.

 

4.  Μπομπότα. Από αλεύρι καλαμποκιού με ξερές σταφίδες. Αφού ζυμωνόταν πολύ καλά έπεφτε στο ταψί με λίγο λάδι από πάνω. Κοβόταν σε μερίδες πριν το ψήσιμο.

 

5.  Τσιγαρίδες. Κομμάτια από λίπος χοιρινό. Έβαζαν κομμάτια του στο σκαφίδι μαζί με αλάτι για μια εβδομάδα. Ακολούθως τα έβραζαν στο λεβέτη με αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά μέχρι να ροδίσoυν. Τα τοποθετούσαν μετά σε κιούπι. Τα χρησιμοποιούσαν για να αντικαταστήσουν το λάδι, που δεν ήταν σε επάρκεια, σε τηγανιτά φαγητά και ζεσταμένα με βρούβες.

 

6.  Ντρόμισες. Είδος ζυμαρικού. Αλεύρι και νερό ζυμωμένο. Το έπλαθαν μικρά κομμάτια που στη συνέχεια τα έβραζαν με νερό. Τρώγονταν τις κρύες ημέρες του χειμώνα συνήθως με κρασί.

 

7.  Μπουλουγούρι. Χοντροκομμένο στάρι στο χειρόμυλο. Μαγειρευόταν με κρεμμύδι.

 

8.  Μοσίντρα. Είδος χορτόπιτας. Διάφορα χόρτα χοντροκομμένα όπως σπανάκι, καυκαλήθρες, άνιθο κ.ά.Αφού τα έβαζαν στο ταψί έριχναν από πάνω ζυμάρι σε μορφή χυλού

 

9.  Τραχανάς. Χοντροκομμένο στάρι. Αφού έβραζαν γάλα έριχναν σιγά - σιγά στάρι μέχρι να πήξει αρκετά. Αφού το άπλωναν και στέγνωνε το έτριβαν και ήταν έτοιμο.

 

10. Χυλός - Κιού. Σε κοκκινισμένο κρεμμύδι με λάδι έριχναν νερό και αλεύρι καλαμποκιού. Σερβιριζόταν με πετιμέζι.

  Δείτε   Ήθη και έθιμα