Πως θα έρθετε στο Αλαμάνο

 

   Το χωριό Αλαμάνο ανήκει στο Ν. Κορινθίας και ειδικότερα στο Δ. Σαρωνικού με έδρα το χωριό Αθίκια. Απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 12 απο την Κόρινθο.

   Το Αλαμάνο είναι χτισμένο σε ένα λοφίσκο με υψόμετρο περίπου 300 μέτρα. Έχει βόρεια τον Κορινθιακό κόλπο και ανατολικά τον Σαρωνικό.Ο Ορίζοντάς του είναι μεγάλος και καταπράσινος από πευκόφυτα δάση.Στα βόρεια όριά του είναι η οροσειρά των Ονείων ορέων με τό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και η περιοχή Πριθώρι ράχη Εξαμιλίων με το γραφικό εκκλησάκι της Ανάληψης. Στή συνέχεια και βορειοδυτικά το χωριό Λεύκα, με τη βρυσούλα του στη ρεματιά, το χωριό Σολωμός και  στο βάθος η Ακροκόρινθος, το γνωστό μας Κάστρο. Στα δυτικά όρια του χωριού τα Βουνά του Μαψού που στη ράχη τους βρίσκεται το χωριό Μαψώς με την παμπάλαιη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μεγάλο ανακαινισμένο μοναστήρι. Στούς πρόποδες αυτού του βουνού η σιδηροδρομική γραμμή και ο τοπικός σταθμός πού σήμερα δεν λειτουργεί και δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλιά εκείνα χρόνια. Εκείνα τα χρόνια που η ατμομηχανή σταματούσε μέσα στούς τεράστιους ευκάληπτους του σταθμού γιά να ανεφοδιαστεί σε νερό και να συνεχίσει την ανηφόρα πρός Χιλιομόδι και Τρίπολη. Στή συνέχεια και Νοτιοδυτικά οι οροσειρές της Νυφίτσας,με το χωριό Κλένια στούς πρόποδες. Λίγο πιό χαμηλά και στην ίδια κατεύθυνση ο λοφίσκος με το άγαλμα του ήρωα Νικηταρά και το νέο μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης. Ακόμα πιο νότια το παλιό μοναστήρι της Φανερωμένης επάνω σε υψόμετρο με σπάνιες τοιχογραφίες και πηγάδι με νερό.Στά νότια ο λόφος με το μοναστήρι των Ταξιαρχών, με το παλιό ημερολόγιο και το όρος Βουκίνα και Μάδι-Μάλι των Αθικίων με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Νοτιοανατολικά η Μαύρη-Ώρα,που τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσαν ασβεστοκάμινα και καρβουνοκάμινα. Στούς πρόποδες η Λάκκα Βερβενιώτη και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Ανατολικά στο βάθος ο Σαρωνικός κόλπος με τα χωριά Γαλατάκι και τα λουτρά της Ωραίας Ελένης.Στη συνέχεια το  ύψωμα οξύ.Στούς πρόποδές του βρίσκεται χτισμένο το ανδρικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,με το παλιό ημερολόγιο.

     Ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο Αθήνας-Κορίνθου και μετά τη  διασταύρωση της Τρίπολης συνεχίζουμε στον παληό δρόμο Αθήνας-Άργους-Τρίπολης.Ένα χιλιόμετρο και αριστερά μετά το χωριό Σολωμός,με τα γνωστά πλατάνια  και τις ονομαστές ψησταριές του,βρίσκεται το χωριό μας.Η οδική διαδρομή είναι περίπου μια ώρα από την Αθήνα και η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί και αυθημερόν.Μπορεί να συνδυαστεί με βόλτα στην Αρχαία Κόρινθο(ανασκαφές κλασσικής περιόδου-μουσείο-πεζοπορία στο κάστρο) και μπάνιο στον Κορινθιακό ή στο Σαρωνικό αν είναι καλοκαίρι.Πρός το Σαρωνικό και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος με θαυμάσια διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα στη περιοχή Μπογδάνι .Τιμή μας για όσους θελήσουν να επισκευθούν το χωριό μας.Σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμαστε εγκάρδια.-