Ξεχασμένη κουζίνα

 

 

                                 Ξεχασμένα φαγητά  

 

   Η μεγάλη φτώχεια ανάγκαζε τους πρώτους κατοίκους του χωριού να δουλεύουν και να φυτεύουν απλά για τις καθημερινές ανάγκες τους. Προσπαθούσαν να είχαν τουλάχιστον ψωμί και λάδι. Πολλές από τις οικογένειες του χωριού ακόμα και αυτά τα βασικά δεν τα είχαν. Ώστόσο όλοι είχαν πρόβατα, γίδες και κότες. Στο σοφρά, χαμηλό τραπέζι που έτρωγε όλη η οικογένεια, υπήρχε μια πιατέλα που έτρωγαν όλοι μαζύ.  Γιά φρούτα ούτε λόγος. Αν υπήρχε ένα πορτοκάλι το μοιράζονταν όλοι. Φαίνονται και ακούγονται απίστευτα όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά. Άς προβληματιστούμε οι νεότεροι για την ζωή των προγόνων μας και άς επανεξετάσουμε τον σημερινό υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής μας.

 

   Ο φούρνος και το τζάκι ήταν η ηλεκτρική κουζίνα  των  προγόνων μας. Όλα τα φαγητά ψήνονταν εκεί. Ο φούρνος ήταν από μικρά κεραμιδάκια με ειδικό χώμα. Κύρια αποστολή του ήταν το ψήσιμο του ψωμιού, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Όμως έψηνε και όλα τα φαγητά. Στο τζάκι, αλλά και έξω άν το επέτρεπε ο καιρός, έβραζαν τα φαγητά κατσαρόλας. ΄Οταν ο τέντζερης έβραζε μοσχομύριζε όλο το σπίτι. ΄Εβραζε πάνω στη σιδηροστριά με ενα τσίγκινο στεφάνι γύρω - γύρω, συνήθως αυτοκατασκεύαστο από παλιό τενεκέ, για να μη μαυρίζει από την φωτιά. Παρ΄όλα αυτά ήταν κατάμαυρος εξωτερικά. 

 

   Διαβάστε κάποια απο τα παλιά φτωχά φαγητά που έτρωγαν οι παπούδες μας. Πολλά απο αυτά είχαν τελείως τοπικό χαρακτήρα και αξίζει να τα καταγράψουμε γιατί πλέον οι νέοι ούτε σαν όνομα τα γνωρίζουν πόσο μάλον να τα φτιάξουν.