Η ιστορία

 

      

                         Oι ρίζες μας

 

  Αλαμάνο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την προέλευση  του ονόματος είναι από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Επικρατέστερες είναι δύο εκδοχές.Σύμφωνα με την πρώτη κάποια Γερμανική φυλή με το όνομα Αλαμάνειοι, μετανάστευσε στην περιοχή μας για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με την δεύτερη και περισσότερο ασφαλή το όνομα του χωριού το έδωσε, επί τουρκοκτατίας, Τούρκος Μπέης νομαζόμενας Αλαμάνος.

 

  Υπάρχουν ευρήματα και προφορικές μαρτυρίες για την πρώτη γεωγραφική θέση του χωριού. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν την περιοχή ντου παλαιού Χιλιομοδίου, λίγο παραπάνω από την θέση Γκά και απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο Γεμενή. Η περιοχή σήμερα ονομάζεται παλιό Αλαμάνο και μπορεί κανείς να δεί ερείπια σπιτιών με υλικά εποχής. Γιά κάποιους άγνωστους λόγους μετέφεραν το χωριό τους στη σημερινή του θέση.

 

  Τα νεότερα χρόνια μετά από δυνατές νεροποντές και με τα σύγχρονα σκαπτικά μηχανήματα 'ηρθαν στην επιφάνεια ευρήματα που φανερώνουν πως η περιοχή κατοικήθηκε και τα αρχαία χρόνια. Βρέθηκε κιούγκι στρογγυλό με ανθεκτικό υλικό καθώς και άλλο τετράγωνο χτισμένο με ειδικό αμμόχωμα και σκεπασμένο με πέτρινες πλάκες. Πιθανότατα μετέφερε νερό στην ακμάζουσα τότε πόλη με τα δυό λιμάνια, την Αρχαία Κόρινθο.

 

 

Δείτε     Πρόσωπα και γεγονότα         οι οικογένειες           Παλαιότερα