Πρόσωπα και γεγονότα

                                  Πρώτοι κάτοικοι

  

  Το χωριό μας πρωτοκατοικήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από Έλληνες που μιλούσαν και τα Αρβανίτικα, στην προφορική τους έκφραση.'Δείτε και διαβάστε'.  Αναζητώντας καλλίτερη τύχη κάποιες οικογένειες κατέβηκαν από τα γύρω χωριά και εγκαταστάθηκαν στο Αλαμάνο. Από τους πρώτους κατοίκους ο Αθανάσιος και ο Ελισσαίος Βερβενιώτης που ήρθαν από το ορεινό χωριό Αγιάννης αλλά με πρότερη καταγωγή από τα Βέρβαινα Αρκαδίας. Άλλες οικογένειες όπως: κόλλια, Κούστα. Λέκκα, Νίκα, Παπανικολάου, Παπαχρήστου, Ρεκλείτη, Σαραμαντή, Σκορδά κατέβηκαν από τα γύρω χωριά Αθίκια, Άγιος Ιωάννης, Αγγελόκαστρο, Κλένια και άλλα. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι ζούσαν πολύ φτωχά. Χωράφια για εκμετάλευση δεν είχαν. Ούτε λάδι δεν είχαν. Ψωμί με θυμάρι, ρίγανη και κρεμμύδι έτρωγαν. Ακολούθησαν πολύ σκληρά και δύσκολα χρόνια...

 

  Αυτές οι οικογένειες αυτά τα επίθετα υπάρχουν μέχρι και σήμερα και φυσικά τα επόμενα χρόνια το χωριό κατοικήθηκε και κατοικείται από νέες οικογένειες και νέα πρόσωπα.

         

   Σημείωση:Στη φωτογραφία από αριστερά τα αδέλφια Παναγιώτης και Ελισαίος Ι.Βερβενιώτης.Ο πρώτος πολέμησε ηρωικά στην Μικρά Ασία και ο δεύτερος υπηρέτησε την εκκλησία ,σάν ψάλτης,μέχρι τα γεράματά του.Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Αθήνα την δεκαετία του 1920.

 

        Δείτε             οι οικογένειες            Ιστορία           Παλαιότερα